18.20 Beta bugs
Open, Needs TriagePublic

Description

  • Position and Zoom effect is no longer able to use keyframe. (Possibly other effects also)
  • Cannot change the length of a clip by double clicking and setting the value. It appears to work, but after clicking “Okay”, it will revert to the previous value or even change to an unspecified value.
  • Titleclip template, don’t update after editing - I fixed the timeline thumbnails not updating, please detail if that was not the problem
  • When I added a new video track, then compositing did not work by default on this track: I only saw the picture on the top track, although that image was supposed to be mostly transparent. The compositing worked by default only on those video tracks that were already in the project when I created it. When I added “Composite” transition on that layer, then it worked as expected: I saw the image of top track on top of the other tracks. It also started working without “Composite” transition after I switched “Track compositing” setting from default “High Quality” to something else and then back.
  • Sometimes the “Fade to/from black” effects didn’t appear while dragging the respective handles on top corners of the timeline clip. Sometimes they did, but I couldn’t understand what that was depending on. They always appeared when I dragged the “Fade to/from black” effect from effects panel onto video clip on timeline.
  • When hiding or unhiding a video track, the preview in timeline monitor is updated only after changing frame, not immediately.
  • While moving back and forth on timeline, the time cursor in keyframed transitions’ (like “Composite and transform” or “Cairo Blend”) properties panel does not move. The time cursor in effects’ properties panel moves correctly.
  • Splitting clips that have keyframed effects on them gives different results depending on situation and the location where I split them. I would expect that after splitting a clip from between two keyframes, both clips would get an additional keyframe on splitting point so that the visible end result does not change, but I experienced 2 different behaviours at different tries, none of which was expected: a) the first keyframe was moved to the beginning of the second clip and the following keyframes were moved ahead by the same amount of time; b) keyframes were “squashed” close together onto the first clip so that the whole animation would fit on the first clip. It looked like it was squashed by the same amount as the resulting first clip was smaller compared to the initial whole clip (about 3X in my situation).
  • Trimming clips from their beginning on timeline moves effects’ keyframes on these clips by trimmed amount.
  • It happened once that I was unable to add keyframes to a “Composite and transform” transition (“+” button was grayed out on properties panel) that I had already added some keyframes before. This case was fixed by deleting and re-adding the transition, but of course I had to re-add all the previously added keyframes that I had deleted together with the clip.
  • Timeline zone marker is not visible. When I add a Preview Zone, the green bar appears where usually the timeline zone marker should be (the beginning of timeline, first 25 frames), but zone marker itself is not visible. - CANNOT REPRODUCE - this is because in/out points have to be defined
  • When scrolling mouse wheel while hovering over the “header” of timeline (where the track names and mute icons are), the timeline view does not scroll up or down like it did in previous versions.
  • Spacer tool moves clips only, not transitions
  • Spacer tools only moves the clips that start after its current location. In the previous versions of Kdenlive, it also moved the clips that had started before the location of spacer cursor but had not ended before that position. This makes it impossible to move all the clips at once if the first clip starts at position 00:00:00:00.
  • Some seconds after deleting any track Kdenlive crashes. It is impossible to recover that project because after pressing “Recover” button on startup confirmation, Kdenlive crashes again immediately.
  • There is no indicator that a track or project bin clip has an effect on it. Previous versions had a star icon for that.
  • While moving clips, effects or transitions around the timeline, Kdenlive often crashes with segmentation faults.
  • I was sometimes unable to drag and drop any effects or transitions on clips (the effects were not put into clip properties after dragging and dropping). Then, after clicking around randomly for some time, the problem just went away.
  • A lot of images flashing rapidly in my Project Monitor. If I switch to full screen, the problem stops and if I switch back to my Project Monitor, it’s flashing again. Have a look on this short clip to see what I mean: https://www.youtube.com/watch?v=wf7YLDrdbck
  • Changing themes doesn’t work properly. I tried to change my theme to Breeze Dark and got a message like, “kdenlive needs to be restarted in order to apply the changes.” I clicked Continue and it restarted but did not apply the changes. I have having trouble making Breeze Dark my default theme.
  • Starting Kdenlive stalls when loading up. I normally use version 17.02.0d and whenever I start it, I get a pop-up about not having “dvdauthor” installed. Once I click “Abort”, kdenlive loads immediately. On this version, I see that same pop-up appear but then disappear very quickly and then kdenlive takes about ~17 seconds to start. This is a problem in 18.04.1 as well.
  • I can’t find the preview render slider. Normally there is a blue slider I can use above the timeline to create a preview render or only render a selection of my video. I can’t find that here. When I open old kdenlive projects, it is there.
  • Replay won’t work. Once a clip has reached the end, I like to press spacebar to have it play again from the beginning. This isn’t working. I have to manually drag it to the beginning.
  • When I use “Preview” mode for the timeline, the Position and Zoom function doesn’t work properly when I want to move or adjust the size of a picture. If I try to move a picture to the left or right side of the screen, it gets cut off or only goes half of the way there. Changing to High Quality fixes this.
  • Render to mp3 crashes
  • Adding effects from the masive “Audio” category – none of the parameters for the effects appear. So they can not be used.
  • Position And Zoom. If you adjust the size by dragging the red marque around the size on the settings in the effect does not update.

Screen shot below

https://www.dropbox.com/s/fovi09yrtbwa3e3/kdenlive_pos_and_scale_defect.png?dl=0

  • Clip Jobs – vidstab, the program segfaults
  • Bezier Curve crashes project. At 0.00
  • Project crashes when moving multiple clips onto video tracks without corresponding audio tracks. At 1:21 and Bug 397198
  • Double clicking on a clip causes the clip to remain in the state until the cursor is clicked somewhere else. At 2:47
  • Some effects work, but adjusting their value slider causes glitching. At 3:18
  • Set audio reference/align audio not working
  • Crash when switching profile automatically on first import
  • Transitions don't adjust to clip size.
  • When choosing spacer tool, the mouse pointer doesn't instantly update to reflect the function. (It takes to or three clicks for it to change.)
afarid created this task.Aug 11 2018, 1:08 AM
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 11 2018, 7:59 AM
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 11 2018, 8:03 AM
emohr added a subscriber: emohr.Aug 11 2018, 10:29 AM

Here are some points from TIM out of the video: https://drive.google.com/open?id=1T5ULFHnHe4jM1vWUVkA3enygxHJvc2z8

  • Bezier Curve crashes project. At 0.00
  • Project crashes when moving multiple clips onto video tracks without corresponding audio tracks. At 1:21 and Bug 397198
  • Double clicking on a clip causes the clip to remain in the state until the cursor is clicked somewhere else. At 2:47
  • Some effects work, but adjusting their value slider causes glitching. At 3:18
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 11 2018, 3:40 PM
afarid updated the task description. (Show Details)Aug 11 2018, 3:51 PM
In T9345#154359, @emohr wrote:

Here are some points from TIM out of the video: https://drive.google.com/open?id=1T5ULFHnHe4jM1vWUVkA3enygxHJvc2z8

  • Bezier Curve crashes project. At 0.00
  • Project crashes when moving multiple clips onto video tracks without corresponding audio tracks. At 1:21 and Bug 397198
  • Double clicking on a clip causes the clip to remain in the state until the cursor is clicked somewhere else. At 2:47
  • Some effects work, but adjusting their value slider causes glitching. At 3:18

Thanks for this! Added them to the list.

afarid updated the task description. (Show Details)Aug 11 2018, 8:54 PM
emohr added a comment.Aug 12 2018, 8:53 AM

In think „al brundage“ meant: this 2 feature are missing:

  • set audio reference
  • align audio to reference.

See here: https://userbase.kde.org/Kdenlive/Manual/Timeline/Right_Click_Menu

mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 13 2018, 4:53 PM
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 14 2018, 6:37 AM
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 14 2018, 11:10 AM
mardelle updated the task description. (Show Details)Aug 14 2018, 11:24 AM
mardelle updated the task description. (Show Details)Sep 5 2018, 3:59 PM
mardelle updated the task description. (Show Details)Sep 26 2018, 9:22 AM
mardelle renamed this task from Beta 17/18 bugs to 18.20 Beta bugs.Oct 1 2018, 5:49 AM

Crash :

> crash

See log :

camille, I cannot reproduce your crash. Did you use the 18.12 beta2 AppImage?
If using the AppImage, could you record a screencast so that I can see exactly what you do ?
If you compiled yourself, which Qt version did you use?

@mardelle : I used kdenlive-18.12-beta2-x86_64.AppImage
I send you a screencast asap.
in the description i meant "darg and drop on the timeline" (not the bin). Then I just move the clip and scrub

I was able to reproduce the crash this morning but not anymore...
Well, just retried and it crashed.
Log attached below

Screencast : https://framadrop.org/r/gj4cRZBTAw#6pQtWOrzzA8//I827k9p/1FOd2uDF5vvSt8ujPXspQw=

mardelle updated the task description. (Show Details)Oct 2 2018, 7:37 PM
mardelle updated the task description. (Show Details)Oct 2 2018, 7:44 PM

Thanks Camille, I was able to understand with the help of your screencast. Should be fixed now, I will upload a new AppImage tonight.

emohr added a comment.Oct 7 2018, 6:08 PM

copy from here: Bugs in kdenlive-18.12-beta5-x86_64.AppImage

  • Automatic transitions are broken/don't work. Even if the button in the lower right is enabled. The menu entry in "clips" is also broken here.
  • The spacer tool is broken. I usually lock my audio track and use the spacer tool to move several tracks "from above" to the left. This usually moves anything besides the locked content. This does not work in beta5. It doesn't work at all most of the time and when it does something, it creates "groups" accidentally.

(When i have no track locked, it does work in part.)

  • Messing around in the timeline crashes the app. For example: Grabbing a track and moving it on top of another track an letting the mouse button go often crashes on me.
  • Since clips are now split in video/audio tracks, i cannot freely move them around anymore if the first audio track (A1) is already occupied. I do have to ungroup them first and then i can move the audio to (A2) and the video where i want it to be. From that point i have to keep them in sync by myself. This is more or less a PITA. Is there something to keep them in automatic sync somehow? As a group, they seem to have to be next to each other in adjacent video/audio tracks.

Maybe the setup needs to change now. Instead of (A2,A1,V1,V2,V3) now you have to set up like (A1,V1, A2,V2, A3,V3) ?

afarid updated the task description. (Show Details)Oct 8 2018, 7:30 PM
afarid updated the task description. (Show Details)Oct 11 2018, 12:42 AM
afarid updated the task description. (Show Details)Oct 14 2018, 8:11 PM
This comment was removed by robertwatts.